+45 23 61 60 75

Signet ring

Den klassiske signet ring

Selv om signet ringene går flere tusinde år tilbage i tiden er det som i dag opfattes som en klassisk traditionel signet ring, grundlæggende et forholdsvis moderne design.  Designet er rent og glat samt uden anden udsmykning. Seglpladen er typisk oval, kvadratisk med runde hjørner, eller muligvis ottekantet og kan enten være af sten eller af metal. Det som forstås som en klassisk signet ring er således en meget moderne ring. De ældre signet ringe og de går tilbage til oldtiden, er alle noget mere unikke i både facon, størrelse og overordnet design. I kan se eksempler på dem længere nede i dette indlæg.

 

Signetring i massiv guld med adelsvåben indgraveret

Signetring i massiv guld med adelsvåben indgraveret

Her ses en unik signet ring i klassisk design. Den er massiv og forholdsvis høj, i forhold til dem vi normalt laver i massiv guld.

Med eller uden seglsten

Fordelingen mellem signet ringe helt i guld eller med sten er ca. 50/50 hos os. Dem der ønsker at få graveret et våbenskjold vil som oftest vælge en sten. Dem som ønsker et monogram graveret i sin signet ring vælger som regel en signet ring i massiv guld. Dette er selvfølgelig blot iagttagelser jeg har lavet op gennem årene. Personligt er jeg mest til signetringe med seglsten også selv om der “kun” skal graveres et monogram. Jeg synes at seglstenen som regel giver signetringen et lidt mere sofistikeret udtryk. Det er dog helt og holdent en smagssag og nogle signet ringe er smukkest i massiv guld.

De mest populære seglstenstyper er den grønne jaspis med røde inklusioner, som på engelsk kaldes ”blood stone” og den blå lapis lazuli.  Rød jaspis er det naturlige valg når man ønsker en rød sten. Tofarvet blå & sorte agat er også meget smuk.. Denne sten har et sort lag under det blå, således at når man graveret ned igennem det øverste, kommer det sorte lag til syne. Det giver en smuk kontrast – specielt når man har et monogram.

Unikke signet ringe med seglsten af gørn og rød jaspis.

Unikke signet ringe med seglsten af gørn og rød jaspis.

Et par smukke signet ringe med slægten Moltkes våben graveret i henholdsvis grøn og rød jaspis.

Signet ringe med våbenskjold graveret i lapis

Signet ringe med våbenskjold graveret i lapis

3 signet ringe med slægten Scheels våben graveret i Lapis Lazuli.

Signet ring lavet i København af Ragnar R. Jørgensen

Signet ring lavet i København af Ragnar R. Jørgensen

Unik signetring med VIII-grads våben og motto. På siden ses livet træ udskåret.

 

Individet, familien eller slægten

“Slægt skal følge slægters gang” som der står i salmen Dejlig er jorden, og og det er sådan set også essensen af en signetring.  Signet ringen er et smykke der repræsenterer en slægt, eller familien eller individet. Ringen har en tydelig defineret tilhørighed.

Hovedreglen er at når man har graveret et våbenskjold (våben) vil det repræsentere slægten. Når man bærer et monogam er det individet. Et monogram kan også repræsentere et par, ved et fællesmonogram eller i mere sjældne tilfælde en familie. I kan læse mere om våben og heraldik her. 

I nogle slægter er designet på signet ringen en helt essentiel del af signet ringen.  Det kan også være at der er en tradition med at seglstenen skal være af en specifik type.

Signetring bundet i guld, til herrer eller damer.

Signetring bundet i guld, til herrer eller damer.

Her ses en bundet signet ring med slægten Iuels våben graveret i grøn jaspis.

Som alternativ til et våbenskjold kan man have et bomærke. Et bomærke har ingen begrænsninger og skal ikke følge heraldiske regler. Det kan bestå af bogstaver, tegn og andet. Der er således frit valg på alle hylder og kan være en god løsning, når man ikke er til konformitet.

På hvilken finger bærer man signet ringen?

Signet ringen bæres i dag, som regel på venstre lillefinger og denne tradition har sin oprindelse i Storbritannien.  I Danmark er der frit valg og flere og flere vælger at bære den på ringfingeren, hvilket f.eks. Winston Churchill også gjorde.

Den amerikanske præsident Franklin D Roosevelt bar sin signet ring på venstre lillefinger, som det ses på denne fine illustration. Signet ringen havde FDR  arvet fra sin far men portrættet her neden viser ikke at han også bar vielsesring bag signet ringen, således at han bar begge ringe på lillefingeren. Det ses dog tydelig på flere fotografier. Dette med at sætte vielsesringen bag signet ringen har jeg set flere ældre mænd gøre, efterhånden som deres fingre bliver større og vielsesringen bliver for trang.

Portræt af FDR malet af Douglas Granville Chandor, hvor hans signet ring tydeligt er gengivet.

Portræt af FDR malet af Douglas Granville Chandor, hvor hans signet ring tydeligt er gengivet.

Portræt af FDR malet af Douglas Granville Chandor. National Portrait Gallery, Smithsonian Institution. www.pg.si.edu

Signet ringe som vielsesringe

Det er meget sjældent at man bruger signet ringe som vielsesringe, men det sker og personligt synes jeg det er glimrende idé.  I de tilfælde hvor jeg har lavet signet ringe som skulle bruges til et bryllup har brudeparret valgt et monogram eller symbol der repræsenterer dem som par eller dem som familien, dvs. dem selv og deres børn.

Et par signet ringe som er lavet som vielsesringe, med et familie monogram. 

Et par signet ringe som er lavet som vielsesringe, med et familie monogram.

Et par signet ringe som er lavet som vielsesringe, med et familie monogram. 

Segl bæres ikke kun som ring.

Segl bæres ikke kun som ring, dvs. en signet ring.  Historisk set er de fleste segl nogle forholdsvis tykke sten hvor i der er boret et hul således at seglet kan bæres i en snor, om håndledet eller halsen.

Jeg har designet et par manchetknapper hvor der fattes seglsten.  Selve manchetknappen har en fast bagmekanisme som gør at manchetknappen er et yderst funktionelt segl. Læs mere om manchetknapper her.

Et par segl manchetknapper i sølv, med seglsten af onyx. Begge seglsten er graveret til laksegl. 

Et par segl manchetknapper i sølv, med seglsten af onyx. Begge seglsten er graveret til laksegl.

Et par segl manchetknapper i sølv, med seglsten af onyx. Begge seglsten er graveret til laksegl. 

Historiske signetringe

Segl og seglstamper går langt tilbage i tiden og vi kender dem fra Antikkens Hellas, Mesopotamien og Ægypten.  Det var måden hvorpå man kunne signere for sig eller identificere sig, eller en myndighed.

At bære sit segl som ring går lige så lang tid tilbage, og nogle af de mest smukke signet ringe stammer fra oldtiden, ikke mindst Grækenland og Romerriget.

Etruskisk signetring med afbildning af Herakles (Herkules), som blev købt af Getty Museet for 275.000 USD, på en Christie's auktion i 2019.

Etruskisk signetring med afbildning af Herakles (Herkules), som blev købt af Getty Museet for 275.000 USD, på en Christie’s auktion i 2019.

Det er selvfølgelig helt naturligt at man ønskede at bære sit segl på sig, enten om halsen, som armbånd eller som ring. På den måde kunne man passe på det og tegne for sig når der var behov for det.

Disse segl og signetringe var rene kunstværker og det er helt åbenlyst at der blev lagt ufattelige resurser i at fremstille dem.

Som I kan se i fra disse billeder af en smuk seglsten i rød Jaspis, med en gravering af Perseus og dens aftryk.  Også kaldet intaglio.

Seglstenen er fra 400-350 f. Kr. og en del af J. Paul Getty Museum samling. Seglstenen måler 30 × 22 × 12 mm.

Smuk seglsten i rød Jaspis, med en gravering af Perseus og dens aftryk - Guldsmed Ragnar R. Jørgensen        Smuk seglsten i rød Jaspis, med en gravering af Perseus og dens aftryk - Guldsmed Ragnar R. Jørgensen

 

I 2017 udgravede University og Cincinnati en bronzealder grav i det sydøstlige Grækenland. Her fandt man en række helt fantastiske signetringe og seglsten.  Den mest kendte er The Pylos Cobat Agate, som er så detaljeret at det er helt uforståeligt at man kunne gravere noget så delikat, 1500 år f. Kr.

The Pylos Cobat Agate - Guldsmed Ragnar R. Jørgensen

The Pylos Cobat Agate – Guldsmed Ragnar R. Jørgensen

I kan læse en fin artikel om udgravningen og med billeder af de mange fund, i det amerikanske tidsskrift Archaeology her. 

Her finder I University og Cincinnati egen side om udgravningen her.

Her hjemme er der en usædvanlig fin samling af seglsten (også kaldet gemme eller gemmer) og signetringe fra oldtiden på Thorvaldsens Museum.

 

Hvad koster en signetring?

Hvor meget skal man bruge på en signetring?  Det kommer fortrinsvis an på om det skal være en ring som du skal gå med hele livet og måske desuden  gå i arv ?  Eller om det skal være en pynte-/ modering som du kan tillade dig at lægge fra dig efter et par år.

Jeg bliver jævnligt ringet op og spurgt; “Hvad koster en signetring”. Det kan jeg naturligvis ikke svare på fordi jeg af gode grunde ikke ved hvad personen ønsker.

  • Hvilket metal skal den laves i; guld, hvidguld eller platin?
  • Skal den være massiv eller hul?
  • Hvilken lødighed skal metallet have – 14-, 18-karat eller andet?
  • Med eller uden seglsten?
  • Hvis den skal være med seglsten, hvilken sten skal det være?
  • Gravering til laksegl eller kun til pynt?
  • Håndgravering eller maskingravering?
  • Hvad skal der graveres i den?
  • Hvor stor skal seglpladen være?
  • Hvor tyk skal seglpladen være?
  • Hvilken form skal seglpaden have?
  • Hvilket udformning skal resten af ringen have?
  • Hvilken ringstørrelse skal signet ringen laves i?
  • Der til kommer hjælp til tegning eller rentegning af våben og monogrammer.

Jeg giver nogle priseksempler på min side med signet ringe, men det er reelt helt umuligt at give en eksakt pris før jeg har ved alt det ovenstående. Hvad koster en flaske vin, hvad koster en cykel eller en bil?

Det som er helt essentielt hos os, er at en signet ring ikke blot er, én signet ring. Alle vores signetringe er unikke og lavet specifikt til kunden. Således er det også for vores andre kreationer her hos Ragnar R. Jørgensen.

 

Flere eksempler på unikke signet ringe som vi har lavet.

 

Herre signet ring i guld med bomærke.

Herre signet ring i guld med bomærke.

 

Herre signet ringe med monogram.

Herre signet ringe med monogram.

 

Signet ringe i guld med med våbenskjold.

Signet ringe i guld med med våbenskjold.

 

Herre signet ring med våbenskjold og motto.

Herre signet ring med våbenskjold og motto.

 

Herre signet ring med våbenskjold og motto.

Herre signet ring med våbenskjold og motto.

 

Dame signet ringe i guld.

Dame signet ringe i guld.

 

Signetring med tibetanske dorjer.

Signetring med tibetanske dorjer.

 

Signetring med seglsten af halvtransparent agat, graveret med våben til laksegl.

Signetring med seglsten af halvtransparent agat, graveret med våben til laksegl.

 

Signetring med våbenskjold

Signetring med våbenskjold

Et par unikke signetringe med våben graveret til laksegl.

 

Fleur d'or signet ring og håndgraveret rød jaspis.

Fleur d’or signet ring og håndgraveret rød jaspis.

Her har kunden valgt en signet ring fra vores Fleur d’or kollektion. Der er tre små blomsterfatninger på hver side af fatningen med seglstenen.  Seglstenen måler 10 x 12 mm og er af rød Jaspis og håndgraveret med slægtsvåbnet, til laksegl. Graveringen er simpelt hen uovertruffen i sin detaljerigdom og et sandt mesterværk!

En Fleur d’or signetring af denne type koster 8.500kr. uden seglsten og gravering.

 

Fleur d'or signet ring med våbenskjold.

Fleur d’or signet ring med våbenskjold.

Her har kunden også valgt en signet ring fra vores Fleur d’or kollektion, men hvor der er en dobbelt ringskinne. Der er tre små blomsterfatninger på hver side af fatningen med seglstenen.  Seglstenen måler 12 x 14 mm og er af grøn Jaspis med smukke røde inklusionser. Også her er seglstenen håndgraveret med slægtsvåbnet til laksegl. Graveringen er også her fantastik i sin detaljerigdom.

En Fleur d’or signetring af denne type koster 10.500kr. uden seglsten og gravering.

 

Signet ring med monogram.

Signet ring med monogram.

Her ses en unik herre signet ring med en seglsten, 14,5 x 14,5 mm af blå agat. Agaten er lagret og under det blå lag er der et sort lag, der kommer til syne når man graverer ned. Monogrammet, som jeg har  designet, er håndgraveret til laksegl.

 

Signet ringe i guld med håndgraveret våbenskjold.

Signet ringe i guld med håndgraveret våbenskjold.

Dette er en unik signet ring til en kvinde, udført i massiv gult guld (billedet snyder i farven), med en håndgravering af slægtsvåben til laksegl. Seglpladen er 11 x 14,5mm

 

Signet ringe i guld med våbenskjold.

Signet ringe i guld med våbenskjold.

Et par signet ringe i massiv guld og kraftige ringskinner, der kan smedes op mange størrelser og med seglplader der måler 9 x 11 mm. De er lavet til  Her er der tale om maskingravering som ikke egner sig til at kunne lave lak segl med. Detaljerigdommen og præcisionen i graveringen er enormt stor. Langt større end hvad man reelt vil kunne lave i hånden. Her har jeg rentegnet våbnet ud fra et forlæg.

Tilsvarende ringe i 14 karat gult guld, koster 6.500kr. pr. styk, eksklusive gravering.

 

Signet ringe i guld med monogram.

Signet ringe i guld med monogram.

Et par unikke signet ringe med hvælvet seglplade og en ophøjet fattekant.  Der er maskingraveret et smukt og enkelt fællesmonogram i begge ringe, som jeg har designet. Herreringen har en oval seglplade der måler 14 x 16mm og dameringen en der måler 10 x 12mm.

 

Signet ringe som vielsesringe, med bomærke i bruneret stål.

Signet ringe som vielsesringe, med bomærke i bruneret stål.

Et par unikke signet ringe som vielsesringe i 14 karat gult guld, med seglplader af bruneret stål og med monogrammer.

 

Signet ring med Leonado Da Vincis hest og 4 blomster af guld indlagt i bruneret stål.

Signet ring med Leonado Da Vincis hest og 4 blomster af guld indlagt i bruneret stål.

En unik herre signet ring i 18 karat gult guld, med seglplade 16 x14mm af bruneret stål med relief indlæg af hest og 4 blomster at 18 karat gult guld.

 

Et par signet ring i rød Jaspis med våben graveret til laksegl.

Et par signet ring i rød Jaspis med våben graveret til laksegl.

Et par unikke signet ringe i 14 karat gult guld, med ovale seglsten 13 x 15 mm, af rød Jaspis, (Den til venstre marmoreret og den til højre homogen.) De graverede motiver er to VIII-grads våben fra Den Danske Frimurer Orden.

 

Signet ring i guld med monogram.

Signet ring i guld med monogram.

Endnu en unik guld signet ring.  Her med en indfattet seglplade af guld 10,5 x 12 mm, hvor I der er graveret et monogram BK (AF) som jeg selv har tegnet til kunden.

 

Signet ring uden gravering, som vielsesring.

Signet ring uden gravering, som vielsesring.

Unik signetring med en oval seglsten 10 x 12 mm, som vielsesring og ved siden af ligger gommens vielsesring – en klassisk glat vielsesring.

 

Signet ring med guldsmed graveret i rosa koral.

Signet ring med guldsmed graveret i rosa koral.

Unik signet ring i 14 karat guld, med seglsten af rosa koral, hvor der er graveret en smuk lille guldsmed. Seglstenen er 9 x 11 mm og svagt hvælvet.

 

Signet ring i guld, med monogram.

Signet ring i guld, med monogram.

Unik signet ring i 14 karat guld og med et graveret monogram der vender sidelæns, på seglpladen der er 12 x 14 mm.

Signet ring i guld, med våbenskjold.

Signet ring i guld, med våbenskjold.

Unik herre signet ring i 14 karat guld og med en 8-kantet seglplade 16×20 mm. Våben graveret til laksegl.

Fleur d'or signet ring med initialer.

Fleur d’or signet ring med initialer.

Fleur d’or signetring med en seglplade af grøn jaspis hvor i der er håndgraveret kundens monogram.