PLATINSMYKKER

Valg af materiale er ud over design et vigtigt element i et smykke. Specielt hvis man vælger, at smykket skal fremstilles i platin.

Platin har som regel ca. den samme pris som guld, men bruges til gengæld som oftest rent eller i en 950 promilles lødighed (dvs. 95% platin) eller i en 850 promilles lødighed (dvs. 85% platin). Der til har platin en højere massefylde end guld, men særdeles i forhold til 18 karat og 14 karat. Derfor skal der også mere platin til for at lave det samme smykker.

Det næste forhold er at det er vanskeligt og kompliceret at forarbejde. Smeltepunktet er ved 1.768 °C grader og det kræver at man bruger svejserbiller under arbejdet. Legeringen med iridium har et smeltepunkt på lige over 1.800 °C.

Skal man f.eks. sætte en forlovelsesring af platin i størrelse er det langt fra sikkert at man kan gøre det uden at skulle tage eventuelle diamanter ud. I guldsmykker kan diamanterne til gengæld blive i, medens man lodder på dem uden at ødelægges.

Når man arbejder med platin svejser man og når man arbejder med guld, lodder man som regel.  Dvs. at man bruger slaglod der smelter ved en lavere temperatur og bagefter kan man ikke se det. Der findes slaglod til platin men man kan tydelig se hvor ringen er loddet hvilket ikke bliver godt.  Derfor svejser man platin uden at bruge slaglod.  Det er en langsomlig og besværlig fremgangsmåde, men bag efter kan man intet se.

Der til er platin meget sejt, dvs. at man hurtigere slider sit værktøj og at det samme arbejde tager længere tid, i forhold til f.eks. hvidguld. At lave et platin smykke tager som en tommelfingerregel 50% længere tid at lave en hvis det var i guld.

Blot det at polere et platin smykke tager 4-5 gange så lang tid som at polere tilsvarende smykke i guld.

Mange tror at platin er meget hårdt, men det er det ikke. Vores platin/iridium legering er dog hårdere og hvidere end andre platinlegeringer og det er derfor at vi har valgt den. Det er også mere kostbart, men det er en virkelig lækker legering som en hver feinschmecker vil elske.

 

Viste du at hvidguld er noget man har opfundet fordi man ville lave et ædelt metal der var billigere og nemmere at forarbejde en platin?

 

Skriv på info@rrj.dk. Vi glæder os til at du kommer forbi vores værksted i København.

Har du brug for hjælp eller vejledning?

Lad os tage en snak

Der er ikke rigtig nogen tradition for at fremstille smykker i platin her hjemme og derfor er stort set alle platinsmykker solgt her hjemme fremstillet i udlandet. Vi fremstiller selv vores platinsmykker og kan derfor også tilbyde de fleste af vores designs i platin.

Som det eneste værksted i Danmark fremstiller vi regelmæssigt platin smykker og har derfor en ekstraordinær erfaring med at arbejde med dette enestående metal. 

Vi arbejder kun med udvalgte legeringer (dvs. metalbladninger) fordi platinet hurtigt skifter egenskaber når det blandes med andre metaller. Man skal vide hvad man har med at gøre og det ubetinget det vanskeligste ædelmetal. 

Se også vores signet ring, som vi også gerne laver i platin

UNIKT SMYKKE I PALLADIUM

Et andet metal fra platingruppen er palladium. Det er til forskel fra platin meget let, men er de seneste par år blevet eksklusivt og koster nu næsten dobbelt så meget som platin. Se hele det smukke smykke vi har lavet i palladium her.